Translate

понеділок, 22 січня 2024 р.

День Соборності України


 Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) Україна відзначає День Соборності.Акт Злуки, проголошений 105 років тому – 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі об’єдналися в одній державі. Це стало основоположною віхою українського державотворення, увінчало соборницькі прагнення українців.День Соборності України символізує прагнення нашого народу й держави бути незалежними. 

Головна традиція в День Соборності - це живий ланцюг, який українці вибудовують, символізуючи об'єднання українських земель і державну єдність. Історія цієї традиції починається в 1990 році - тоді живий ланцюг простягнувся з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. За різними оцінками, участь в акції взяли близько трьох мільйонів чоловік. Цього року Україна вдруге відзначатиме День Соборності України в умовах повномасштабної війни. Для багатьох українців слово «соборність» сповнилось новими сенсами. Сьогодні Соборність – це і про нашу боротьбу, і про наше життя вдалині від лінії фронту і, неодмінно, про Перемогу. Гасло «Одна, єдина Соборна Україна» для кожного українця стало заповітним бажанням.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього, як на полі бою, так і в тилу. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, боремося з окупантами, створюємо знакове і важливе, адже ціль у нас спільна: незалежна, демократична і соборна Україна. Єднаймося!

Наша єдність – наша зброя!

Немає коментарів:

Дописати коментар