Translate

понеділок, 13 квітня 2020 р.

Готуємось до Великодня

Для українців писанки та крашанки  завжди посідали особливе місце в святкових ритуалах, адже наші предки вкладали в це мистецтво всю душу. Традиційні орнаменти-візерунки та краса писанок відомі на весь світ! Звісно, не факт, що ти схочеш перетворювати великодній кошик на витвір мистецтва, але додати святу краси завжди приємно. До того ж, до виготовлення писанок можна залучити всю родину і весело провести час.


Традиційні крашанки: натуральні матеріали Найстаровинніший варіант виготовлення великодніх крашанок — використання натуральних барвників рослинного та тваринного походження.







Крапанка
Спочатку яйце опускають в світлу фарбу, коли воно просохне, на нього наносять крапки гарячого воску. Як віск охолоне яйце кладуть у темнішу фарбу, і так можна проробити декілька разів. Після висихання фарби, яйце кладуть у гарячу воду,  віск зникає


КрапанкаМальованка
Мальованка
Так називали великоднє яйце, яке являє собою скоріше різновид мистецтва, аніж просте блюдо у святковому меню. Мальованки виготовляють професійними фарбами — акрилом, гуашшю, аквареллю і т.д. На таких яйцях часто зображають ікони чи біблійні сцени.

Писанка — традиційно український вид великодніх яєць, розмальованих вручну. Виготовляють писанки за допомогою спеціального інструменту — писачка — та розплавленого свічного воску. В писанкарстві існує безліч традицій, символічних орнаментів та загальноприйнятих кольорів.

КрашанкаПисанка

Крашанка — пофарбоване яйце. Основний колір крашанок — червоний та усі його відтінки. Але до традиційних також можна зарахувати і крашанки жовтого, блакитного, зеленого та коричневого відтінків.

Дряпанка — вид крашанки, на якій візерунок видряпують тонким лезом чи голочкою уже після фарбування в один колір. За допомогою такої техніки можна створювати витончені ажурні орнаменти, однак робота над дряпанкою вимагає вправності, аби не пошкодити яйце в процесі — в такій художній практиці виправити помилки у візерунку буває дуже складно.


Шкрябанка — дуже схожа на дряпанку, різниця тільки у площі малюнку. Якщо дряпанка складається переважно з тонких ліній, які утворюють візерунок, то у шкрябанці орнамент може займати значну площу — до половини першопочатково нанесеної на крашанку фарби може бути знято в процесі. Виготовлення шкрябанок у майстрів може займати до кількох днів.
ДряпанкаШкрябанка

Бісерка (бісеринка) — як нескладно здогадатися з назви, таке яйце до Великодня прикрашали бісером. В давнину його для цього видували, обсушували і натирали воском. Потім яйце тримали над вогнем, і до нагрітого воску поштучно приклеювали бісеринки. Зараз для основи частіше використовують звичайний клей — він простіший у роботі та витриваліший. Бісеринки — справжні рукотворні шедеври, на виготовлення яких потрібно чимало часу.

Наклеянка — доволі новий вид великодніх яєць. Основу можуть становити крашанки — пофарбовані в один суцільний колір яйця — чи просто білі або коричневі яйця без попередньої обробки шкаралупи. Декоруються вони готовими наклейками, зазвичай промислового виробництва. Існує також варіант прикрашання великодніх наклеянок в техніці декупажу.
БісеркаНаклеянка

Немає коментарів:

Дописати коментар